Found 3 posts for

Month "octubre de 2016"

El Berguedà participa a la Fira Alimentària

El Berguedà participa a la Fira Alimentària amb sis empreses del sector

El Berguedà torna a ser present a al Fira ALimentària que aquesta setmana se celebra a Barcelona. La mostra més important del sector de l'alimentació i les begudes que converteix la capital catalana en el millor centre de negocis per trobar proveïdors i clients, per descobrir productes innovadors i per conèixer les novetats del sector. En aquesta edició, sis empreses agroalimentàries del Berguedà hi participen sota el paraigües del Clúster de Muntanya, associació empresarial de productes agroalimentaris nascuda al Berguedà, que busca promoure, fomentar i contribuir a la competitivitat d'aquest sector al territori de muntanya de Catalunya i situar els seus productes en el posicionament de qualitat superior. El Clúster ocupa tota una illa del sector Fine Foods, espai destinat a la participació de tots aquells productes que prioritzin el seu posicionament com Gourmet o Delicatessen. Concretament, en l´espai del Clúster de Muntanya s'hi poden trobar les empreses del grup natural i gourmet: Especialitats Viñas, Formatges Cuirols, Germans Caus i Masia Fontirons, com també les empreses de producte ecològic: Salt del Colom i Casabella Natura (Casabella bio). El Berguedà té en l´agroindústria no només un dels sectors més importants de l´economia, sinó també un dels àmbits amb majors oportunitats de creixement. Amb el 17,1% del PIB industrial del Berguedà, l´agroindústria és un dels sectors exportadors més dinàmics de l´economia i amb major projecció internacional. Per això, gairebé fa una dècada que l´antic Consorci de Formació i d´Iniciatives Cercs – Berguedà va iniciar l´aposta per donar suport al sector agroalimentari del Berguedà amb els projectes de Posa´t el Berguedà al teu plat o la participació en accions promocionals dels productes singulars o, més recentment, la implicació de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà en la Xarxa de productes de la Terra de la Diputació de Barcelona ses de producte ecològic: Salt del Colom i Casabella Natura (Casabella bio). El Berguedà té en l´agroindústria no només un dels sectors més importants de l´economia, sinó també un dels àmbits amb majors oportunitats de creixement. Amb el 17,1% del PIB industrial del Berguedà, l´agroindústria és un dels sectors exportadors més dinàmics de l´economia i amb major projecció internacional. Per això, gairebé fa una dècada que l´antic Consorci de Formació i d´Iniciatives Cercs – Berguedà va iniciar l´aposta per donar suport al sector agroalimentari del Berguedà amb els projectes de Posa´t el Berguedà al teu plat o la participació en accions promocionals dels productes singulars o, més recentment, la implicació de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà en la Xarxa de productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.
0
1

El Clúster de Productes Típics de Muntanya

El Clúster de Productes Típics de Muntanya busca consolidar-se per contribuir a la competitivitat del sector

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Sagestim Assessoria Energètica han estat les primeres entitats en signar un acord de col·laboració amb elClúster Agroalimentari de Productes Típics de Muntanya per impulsar la innovació i la competitivitat. La signatura d’aquests acords de col·laboració ha de permetre a les empreses del clúster enfortir la seva estructura econòmica i el seu posicionament, buscant el màxim benefici i competitivitat. El Clúster Agroalimentari de Productes Típics de Muntanya és una associació d’empreses agroalimentàries, principalment del Berguedà, amb problemàtiques i reptes comuns, que busca consolidar-se i unir esforços. El seu objectiu és promoure, fomentar i contribuir a la competitivitat del sector agroalimentari dels territoris rurals de muntanya. Actualment, en formen part 39 empreses. Segons el director del clúster agroalimentari de productes típics de muntanya, Manel Rovira, es tracta de la primera presentació a l’assemblea del clúster dels convenis i acords de col·laboració ja signats. Rovira ha dit, en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, que a partir d’aquesta setmana, cada quinze dies, aniran realitzant presentacions d’altres acords de col·laboració per sumar altres entitats, institucions i empreses de molts sectors diferents (recerca, investigació, energia, finançament, subministraments, exportació, formació, comunicació, entre d’altres). “Per a la generació d’un entorn favorable a la seva diferenciació en qualitat amb avantatges competitives”, ha remarcat. El clúster centrat en empreses de muntanya ha nascut a l’entorn del Berguedà i té la seu a Berga, però busca créixer i arribar a d’altres comarques del pre-pirineu i del Pirineu, així com a d’altres zones de muntanya amb aquest tipus de producte, com podrien ser el Lluçanès o la Garrotxa. Manel Rovira també ha volgut recordar el paper fonamental que ha tingut el Consell Comarcal del Berguedà, i concretament l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, en la creació i consolidació d’aquesta associació, que va néixer al 2014, i que aspira a establir relacions i sinergies per promoure la cooperació entre empreses. Per una banda, amb l’acord de col·laboració de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), les entitats es comprometen ara a impulsar la recerca i el desenvolupament tecnològic dins l’àmbit agroalimentari, facilitar la transferència dels avenços científics i valorar els avenços tecnològics tot cercant la màxima coordinació i col·laboració. En aquest sentit, Agustí Fonts i Cavestany – sotsdirector General de l’IRTA – ha posat de manifest en la signatura de l’acord que, amb aquest pas, les empreses del Clúster Agroalimentari de Productes Típics de Muntanya participaran de forma activa en estudis de recerca i investigació, testatge de tecnologia i proves pilots alimentàries, i així, fomentaran la innovació i millora continuada en les seves empreses i productes. Per altra banda, per començar a aprofitar els beneficis de l’economia d’escala i atès que les empreses del clúster es troben sotmeses a una elevada pressió sobre els costos, a conseqüència de l’encariment de l’energia, s’ha signat un acord amb Sagestim Assessoria Energètica que actuarà com a gestor energètic de les empreses del clúster, realitzant anàlisis d’eficiència energètica, assessorament en la contractació, negociació de preus preferencials o reclamacions davant de les companyies comercialitzadores d’energia. En aquest sentit, Antonio Trillo – Director General de Sagestim – ha destacat també la necessitat d’abaratir els costos energètics de les empreses del clúster per incrementar la seva competitivitat respecte els seus competidors.
0
1